Kolovrátek se skotským napínáním


Věděli jste, že termín „scotch system“ vlastně neznamená, že se jedná o systém který vznikl ve Skotsku? Já ne. Bylo to tak zažité, že mě ani nenapadlo pochybovat. Vždyť i na oficiálních stránkách a e-shopech se termín skotské napínání běžně používá.

Ve skutečnosti byl tento systém navržený firmou Ashford na Novém Zélandu. Bylo to v době, kdy tato firma vyráběla tzv. kitsety – díly pro nábytek a dětské dřevěné hračky k domácímu sestavení. V roce 1940 byla firma požádána o výrobu kolovrátku, který by podpořil domácí předení. Firma souhlasila a nejprve byl na trh uveden kolovrátek, který vycházel z konstrukcí existujících tradičních kolovrátků. Avšak majitel firmy Walter Ashford byl velmi přemýšlivý muž a uvažoval o tom, jak svůj kolovrátek vylepšit a zpříjemnit a zefektivnit práci na něm. Spolu se svým otcem vyvinuli unikátní systém přibrzďování cívky a kolovrátky se scotch tension byly na světě. Několik let se jich vyrábělo neuvěřitelné množství, než přišlo umělé vlákno a s tím i na dlouhých 20 let krize domácího předení.

Lidé si vždy musí vyzkoušet tu špatnou cestu, drobátko si nabít pusinku, aby posléze zjistili, že cesta, kterou vyvíjeli po tisíciletí, je ta správná. Myslím, že jsme stále v polovině, ne-li na začátku tohoto procesu uvědomování si, co je pro nás a pro naši planetu, které jsme nedílnou součástí, lepší varianta. Umělá vlákna se stále produkují, i když už jistě víme, jak škodlivé jsou pro celý ekosystém na planetě. Rozhodují peníze a „ono nějak bude, protože příští generace, to my tu už nebudeme a oni si to nějak vyřeší“. Současně ale vnímám, že stále více lidí si situaci uvědomuje a vrací se k tradičním materiálům. Tato skutečnost pomohla velkému návratu výroby kolovrátků pro ruční předení. Dnes si můžeme vybírat z velké škály různých typů kolovrátků od různých výrobců. Systém napínání s brzdičkou má většina z nich, protože je velmi pohodlný a přívětivý k předení.

Pojďme se podívat, jak to funguje. Moderní kolovrátky s tímto systémem jsou skvělé v tom, jak snadno je můžeme přenastavit pro předení různě objemných přízí. Slouží k tomu nejen zmíněná brzdička vedoucí přes cívku, ale také různě velká převodová kolečka na vřetenu. Začátečníka tohle může mást, a pokud hned nepochopí, jak to funguje, může ho to vylekat a odradit od nějakého experimentování. A to by byla škoda nevyužít vše, co kolovrátek nabízí. Přitom je to jednoduché. Stačí si pamatovat toto pravidlo:

  • čím tenčí nit předu, tím více musí být stočená
  • čím tenčí nit předu, tím menší převod používám
  • čím tenčí nit předu, tím méně brzdím cívku a ona pak následně méně rychle navíjí mou nit, protože se točí téměř stejně rychle jako vřeteno
  • u silné příze použiju vše zmíněné, ale opačně, tedy větší převod, více brzdím a méně stáčím

Z toho vyplývá, že když chci příst tenoučkou nit, použiju nejmenší převodové kolečko a cívku si přibrzdím jen natolik, aby se stočená nit navíjela na cívku a nebyla nedotočená, ani se nepřekrucovala. Nedotočená nit se musí trochu odbrzdit a přetočená nit naopak mírně přibrzdit. V kurzech jsem si všimla, že toto nastavení je velmi individuální záležitost, protože roli hraje i rychlost šlapání. Když někomu nastavím kolovrátek, nastavila jsem ho pro sebe. Začátečníci většinou vlivem stresu šlapou rychleji než já a pomaleji podávají materiál, čímž si nit překrucují a nemá to nic společného s nastavením, jen pouze do té míry, že si musí nastavení brzdičky upravit pro svůj styl předení.

A jak je to s předením silnější příze? Základní sestava kolovrátku vám umožní příst nit jen do určité tloušťky. To určitě poznali všichni, kdo se snažili o objemné artové příze. Ale základní příze pro pletení svetrů, hladké dvoj až trojnitky zvládnou. Kolovrátek si nastavíme tak, že zvolíme větší převod, podle toho, jak silnou přízi chceme. Cívku přibrzdíme tak, aby nit plynule navíjela. Silnější nit by měla mít méně zkrutů, proto cívku brzdíme více, než by tomu bylo v případě tenké nitě. A rozhodně nešlapeme jako o závod, protože tím si nit překrucujeme. Leda že byste stíhali stejně tak rychle kolovrátku podávat.

Mé zkušenosti se začátečníky jsou ale takové, že základní chyba s nedostatečným zkrutem nebo naopak z překroucenou přízí plynou často ze špatné koordinace rukou a nohou, tedy rychlostí otáčení a rychlostí podávání. Až se vám podaří dostat se do klidu, vaše mysl ovládne ruce a na nohy už nebudete vůbec muset myslet, oceníte, jak úžasné skotské napínání je, že stačí o milimetr přitáhnout brzdičku a vaše nit je perfektní. Vy si pak jen v klidu šlapete a pomalu bez stresu podáváte materiál. Ostatní za vás zvládne kolovrátek.

Jestliže vám slova nic moc neříkají a potřebovali byste to také vidět, podívejte se na krátké video, které jsem na toto téma natočila.

Nebo si domluvte kurz a přijeďte i se svým kolovrátkem. Ráda vám s ním pomůžu.

Dovětek: Příspěvek se zaobírá předením základní niti, ne skaním. O skaní stejně tak jako o jiných systémech kolovrátků zase někdy příště.

Význam archaického slova „scotch“ :

a wedge placed under a wheel or other rolling object to prevent it moving or slipping = klín umístěný pod kolem nebo jiným valivým předmětem, aby se zabránilo jeho pohybu nebo sklouznutí

Zdroj informací:

https://www.ashford.co.nz/about-us

https://woolery.com

Přečtěte si také:


Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading