Krumbenowe


Byli jsme tam už potřetí. Zažila jsem jako účastník úplně první ročník, byla jsem i na druhém a po roční odmlce letos znovu. Nikdy to není nuda, vždy je tam na co se dívat a co obdivovat. Sjíždí se tam lidé se společným zájmem a nadšením pro zážitkovou archeologii. Pravěká kupecká osada, taková byla původní ústřední myšlenka. Ta trvá, ale klidně tu můžete vidět i řemeslníky středověké. Každý z nich je mistrem ve svém oboru. Obdivovala jsem práci s kovem, hrnčíře, brašnáře nebo pravěké lovce, kteří dokázali využít každou část úlovku ke zhotovení potřebných věcí. Nádoba a lžíce vyrobené z rohu byly umělecké dílo. Úplně k nepochopení pro mě byla výroba kroužkové zbroje. Že je z mnoha pospojovaných kroužků jsem věděla. Ale že každý samojediný kroužek je opatřený na spoji miniaturním nýtkem, který musel projít miniaturními dírečkami, to mi rozum nebral. Zvlášť když ruce výrobce byly jako tlapy medvěda.

Krumbenowe
Historické kostýmy bylo možné potkat na každém kroku

Moje srdeční záležitost jsou ale textilní řemesla. S barvířkami bych si mohla povídat celé hodiny i obdivovat nové odstíny barev, které poskytly známé rostliny. Tkaly se tkanice na karetkách i na destičkách, šily se historické oděvy. Vyvrcholením toho všeho pak byla přehlídka kostýmů zhotovených podle historických pramenů.

Naše stanoviště
Přivezli jsme spoustu přadýnek a klubek barvených přírodními barvivy

Matyldina stodola byla trochu stranou hlavního dění. V našich šatech bychom úplně nezapadli. Řemeslem ale určitě ano. Předváděli jsme česání vlny, ukazovali různé způsoby předení i další využití ručně zpracované příze barvené přírodními barvivy.

Krumbenowe
Diskuze probíhaly stále

Zájem byl jako vždy velký. Po překonání počátečního ostychu si lidé rádi popovídají o tradičních řemeslech. Někteří si přišli také pro radu jak na vlnu a vlněné výrobky. S jinými jsme se potkali opakovaně a to bylo milé.

Krumbenowe
Popovídala jsem si i se známou osobností. Bylo to překvapivé, když se zjevila v našem stánku.

Přípravy na takovou akci jsou náročné. Trvá to týden nebo dva, než si všechno připravím. A potom zase dalších pár dnů, než všechno opět uložím zpět. Ale určitě to stojí za tu námahu. Nic totiž nemůže nahradit přímé setkání a rozmlouvání se zájemci o mou práci. To je ta nejlepší zpětná vazba i povzbuzení k další tvorbě.

Krumbenowe
Přadlenčiny nové botky si pěkně zašlapaly

Kdybyste se chtěli o akci dovědět více a třeba ji i napřesrok navštívit, tady jsou odkazy:

Krumbenowe

,

2 komentáře: “Krumbenowe”

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading