Krása tkaní tapiserií


Před pár lety, když jsem zjistila, že pro vlnu z valašek bude zřejmě nejvhodnější použití pevná tkanina, nejlépe koberce, jsem se odvážila přihlásit se do kurzu v Domě gobelínů v nedalekém Jindřichově Hradci. Plán byl alespoň trochu proniknout do tajů základních kobercových vazeb typu kelim. Ty nejmenší nezbytně nutné základy tkaní jsem si skutečně osvojila hned při prvním kurzu, ale od počátku bylo jasné, že tahle škola tkaní musí mít pokračování. Nakonec mě chytlo to, co jsem na začátku neměla úplně v plánu, tkaní motivů, obrázků, prostě tkaní tapiserií. Chtěla jsem zůstat věrná valašce, tak si od počátku podřizuji výběr námětů, které budu tkát, přírodním barvám vlastního materiálu.

Je to těžké. Zkusila jsem pro omezený výběr barev přidat do práce i přízi z chemicky barvených česanců. Nebylo to ono. Nelíbilo se mi to, pro mě jsou už všechny tyto barvy strašně křiklavé. Vrátila jsem se tedy znovu ke svým barvičkám. Jejich škála mi nikdy nedovolí, abych se přibližovala skutečnosti. Vždycky bude vše tón v tónu, kontrasty se tvoří dost špatně. Beru to jako velkou školu života při práci s barvami, hře s melíry, hře s kontrasty,… A nakonec se zase oklikou vracím zpátky ke svým kobercům, protože i když je nebudu vytkávat jako tapiserie, určité detaily v nich ovlivněné tkaním tapiserií budou.

Ručně tkaný vlněný koberec

Do domu gobelínů jezdím ráda i z jiných důvodů, než je výuka tkaní. Je to příjemné prostředí, kde člověk hodí všechny starosti za hlavu. V partě stejně naladěných nebo, chcete-li, stejně postižených lidí čas plyne nějak jinak a v jiném prostoru. Navázala jsem mnohá přátelství a setkáváme se znovu a znovu. Vzájemně si obdivujeme práce, každá má svůj styl, svá oblíbená témata nebo barvy.

Naše milá učitelka Mileva nás vlídně provází procesem tkaní, předává nám vlastní zkušenosti, které nasbírala celoživotním tkaním. Svou práci miluje, je to pro ni srdeční záležitost a to je cítit z každého jejího slova, z každého vyprávění. Tohle si ostatně můžete potvrdit i při shlédnutí příjemného dokumentu o tradici tkaní gobelínů v Čechách a na Moravě. A já jsem velice hrdá na to, že jsem se také mohla na chvilku ocitnout v tak dobré společnosti, ať už v tomto dokumentu nebo i v reálném čase a světě.

Přeneste teď na chvíli v čase a vypravte se za Tajemstvím gobelínů


6 komentářů: “Krása tkaní tapiserií”

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading