Povlaky na polštáře


Rozhodně mě moc baví navrhovat a tkát bytový textil. Chci se tomu věnovat stále více a tak je jasné, že ne vše se vejde k nám do bytu. Přebytky utkaného díla tedy přesouvám do mého obchůdku na Fler. A tam se nyní ocitly dvě sady povlaků na polštáře.

První kolekce je ve znamení hrátek s mou velmi oblíbenou technikou Summer and Winter. Jejich základ tvoří čistá bavlna. Vzor má zajímavou strukturu nejen díky technice, ale i díky přízi se zajímavou strukturou. Tu jsem zdědila, už ani nevím, od koho ji mám. Konečně se dočkala uplatnění. Nebude to čistě přírodní materiál, ale vzhledem k tomu, že vlastně recykluji, mi to v tomto případě nevadí.

Na stejné osnově, stejnou technikou vznikl i velmi originální povlak „paví pero“. Originální je zejména tím, že jsem si úplně sama přišla na to, jak v technice Summer and Winter ručně nabírat vzor, který si předtím nakreslím do čtverečkovaného papíru. Měla jsem z toho velkou radost a určitě se k tomuto způsobu ještě vrátím. Ke vzorování jsem opět využila jakýsi zbytek od pletařky. Byla to krásná modrotyrkysová příze s hedvábným leskem a drobným vlasem, pro paví pero úplně stvořená. Je dobré mít takové zásoby.

Druhá menší kolekce mi posloužila k tomu, abych ovládla techniku nabíraných smyček. Je to technika celkem starobylá, například na zámku Kačina se v jeho pokojích můžete setkat s nádherným přehozem přes postel, utkaným právě touto technikou. Ovšem moje smyčky jsou o dost větší. Technika, kterou v Itálii nazývají Pibione a tam s ní dokážou vytkat naprosto neuvěřitelné motivy, uchvátila mě i mou sestru. Každá jsme vyzkoušely něco jiného. A obě nás to bavilo. Nabírání je ovšem docela zdlouhavé, takže jestli se budu vracet, tak jen k menším projektům.

Všechny polštáře už jsou vystavené v obchůdku ke koupi, tak kdyby se někomu z vás zalíbily, těším se na návštěvu.


Jeden komentář: “Povlaky na polštáře”

  1. Dobré ráno Vladko. Tak jsem si dnes brzo po ránu přečetla tvůj email a jako vždy mohu jen chválit.Ja se  delší dobu ke stavu nedostala až tento týden a tkam též polštáře,dodělám ale sobě k těm podsedakum,tak až sundám a dodělám pošlu foto.Ach jo,jsi šikulka a moc ti to přeji,děláš to,co tě baví a to je fajn a je to na tvé práci videt.Uz se moc těším ,až se potkáme,věřím,že ten červen nějak vyjde.Pokud se pamatuji,budeš vyrážet za tím svým pokladem,tak si to užívej,ať vše dobře dopadne a v pořádku se nám vrátíš.

    Jinak ti musím napsat,že technice sammmer end winter jsem totálně propadla, stále přicházím na blbustky,které ty už máš určitě objevené,ale dobrý.

    Teď jsem si dopredla lamu a chci navést na ten svůj svetro  kabát se srdíčky,tak věřím že se bude líbit.Minule jsi psala,že fotky nějak nedorazily ale to nevadí,pošlu až bude ušito.

    Krásný den,plno nápadů a času na jejich realizaci,pa Ivana a děkuji.

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading