Stále je co se učit


Po téhle technice jsem pokukovala už dlouho. Je jedna z těch, kterou se mi nepodařilo vykoukat ani z obrázků ani z videí, protože autoři vždy vystavovali na odiv jen líc a rub tkaniny mi zůstal utajen. Bylo jasné, že se bez odborné literatury neobejdu. A tak jsem našetřila na dost finančně náročnou knihu, která mi odkryla nekonečné možnosti ve světě tkanin, kde vzoruje útek. V češtině obyčejně kelim, ale v cizích jazycích existuje tolik různých názvů, protože možnosti, jak se s touto tkaninou vypořádat, jsou také různé. Kdyby jich bylo jen pár, nebyla by kniha o nich tak objemná.

A pak už jsem jen čekala na vhodnou chvíli, kdy zbyde na stavu navlečená osnova s návodem, který potřebuji, a hurá! do nových vzorníků.

Na ten první jsem spotřebovala malá přírodně nabarvená klubíčka, co kdysi pobyla na výstavě přírodního barvířství. Protože v tomto případě vzoruje barva, ne struktura, bylo poměrně těžké vybírat jemné odstíny barev, aby vzor vynikl. Ale líbí se mi to. Má to nádech starých časů a úplně mám před sebou vidinu různých projektů, kde to určitě použiju.

A pak rychle převléct osnovu a znovu do práce. Tentokrát jsem použila mou ručně předenou tenounkou dvojnitku ze zásob pro tkaní tapisérií. Kvůli vzoru už jsem nemusela nikam koukat. Dost to unavuje. Mnohem větší zábavu si člověk užije, když si je začne sám vymýšlet. A ono mi to tam naskakovalo samo. Je to totiž příběh. Příběh o mně, o místě kde žiju a co dělám. Osnova byla na rozdíl od vytkávaného příběhu nějak bez konce, a tak tu bylo místo i pro Matyldino logo.

Pak přišla sestra a se svým přesvědčovacím tónem hlasu pravila, že taška utkaná touto technikou by byla moc pěkná a ona právě takovou zrovna potřebuje. Fajn. Začala jsem vytkávat jiný příběh, ten její.

Užila jsem si tentokrát spoustu zábavy. Klady této techniky spatřuji hned v několika bodech – stačí čtyři listy, abych si mohla nekonečně hrát. Tkanina je opravdu echtovní, zhutnělá, pevná. A nakonec – je to hezké a dají se na tom využít i malé zbytky přízí. Zápor shledávám jen jediný. Utkání pár centimetrů tkaniny trvá dost dlouho a samozřejmě s tím přichází také vyšší spotřeba materiálu.

Pro příznivce mých kurzů mám dobrou zprávu. I tahle technika se brzy objeví v nabídce. Jak už jsem se zmínila, technika vyžaduje nejlépe čtyřlistý stav. Ale majitelé stávků s pevným listem nemusí být smutní, protože jednoduchá forma se dá utkat i na tomto stavu.


Jeden komentář: “Stále je co se učit”

  1. Připomíná mi to pletené svetříky pro děti. Na tebe hodně barevné. Každopádně pěkné ovečky, plůtky i stromečky(o:

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading