Co se zbytkem?


Jsem taková křeččí šetřivá povaha vycvičená nedostatkem v éře minulého režimu. A tak je mi vždy líto vyhodit zbytek nevyužitého materiálu, který třeba zbyl po výuce v kurzu. Jako třeba právě teď po víkendovém kurzu tkaní ažur. Vzorníků obou krajkových technik už mám dost, jen bych se opakovala. A tak jsem si řekla, že je čas naučit se zase něco nového, postoupit o krůček dál. Pohrát si třeba s něčím, co bych mohla využít pro svou další tvorbu. Listuji často knihami plnými vzorů a říkám si – tohle musím zkusit, tohle by bylo také fajn vyzkoušet, ale když potom dojde k té chvíli, že mohu, nejtěžší je se rozhodnout a vybrat si. Tkalcovské řemeslo je tak moc široká oblast, že asi ani do konce života nebudu moci zkusit utkat všechno.

A tak jsem se rozhodla víceméně náhodně pro takový předstupeň techniky overshot, kde se plátno pojí s keprovým vzorem jednak kvůli svému tkaní koberců, kde tuhle znalost určitě zhodnotím, a jednak kvůli materiálu, který byl natažen jako osnova.  A takhle to dopadlo.

Vzor je z knihy A Weaver’s Book of 8 Shaft patterns, Carol Strickler #443-446


2 komentáře: “Co se zbytkem?”

  1. Dobrý den,
    opět obdivuji Vaši trpělivost. Dát si práci s vytvářením těch původních vzorů. Je to krása a nedovedu si ani představit ty hodiny práce. Sama zatím zkouším z vlastnoručně upředené vlny tkát na rámu, řídkou tkaninu, kterou potom třeba trochu vysrážím, chybí mi právě ta trpělivost, tak vymýšlím rychlá řešení. Ale je skvělé, že když začnu, hned mě napadají další možnosti, co by se dalo dělat, jen si najít ten čas. Textil a zejména přírodní materiály je mou celoživotní vášní, plno inspirativních knih atd. a už se těším na výstavu v Jindřichově Hradci, snad to stihnu, když je to až do příštího roku. Ať Vám jde práce i nadále hezky od ruky. Dana Prokopová

    • Děkuji za hezká slova. Na výstavu určitě zajeďte, to neříkám kvůli sobě, ale uvidíte tam spoustu krásných prací od tvořivých lidí. A k tomu tkaní, ano, na rámu se toho dá utkat hodně, však všechny moje tapiserie tkám na rámu. Ale stav je stav, ten mi umožňuje bez velké námahy všechny ty skopičinky s textilem. Internet a knihy, kterých mám spoustu, zase nabízí vzory, se kterými si pak můžu hrát. A to mě moc baví.
      Přeji vám také spoustu zábavy s předením i tkaním a hodně krásných výrobků.

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading