Pozvánka na letní kurz


Letošní dění kolem virů ovlivnilo nejen můj osobní život, ale tím pádem také mé možnosti uskutečnit plánované kurzy. Některé ještě stačily proběhnout, ale většinu jsem musela zrušit. Karanténa i osobní zodpovědnost měly přednost před tím, co bych ráda a co bych chtěla. Pomalu se ale vracím k normálu. Volný čas jsem využila k několika změnám.

Přibyla např. další místnost pro uskutečňování mých řemesel a také pro výuku. Byla to nutnost, do mého inventáře řemeslných pomůcek přibyl další nádherný stav – podlahový Löuet stav David s jack systémem ovládání listů šlapadly. Je užší, než velká Delta, ale to nevadí, protože je skvělý na tkaní jemných bavlněných nebo lněných textilií, a ty nepotřebuji mít ve velkých šířkách. Volný čas jsem věnovala jemu, abych se s ním sžila. To ale nedalo žádnou velkou námahu, je totiž skvělý. O tom ale jindy.

budoucí ručníky tkané na novém stavu

Prázdniny jsou totiž ještě na začátku a mně už se podařilo alespoň dva kurzy zachránit a uskutečnit je. I letošní deštivé počasí bylo laskavé a nechalo nás provádět všechny přípravné práce kolem vlny, včetně praní, venku. Sedět s kolovrátky v příjemném prostředí terasy, obklopené zahradou je určitě lepší, než se tísnit doma. Praly jsme, sušily, rozvolňovaly, česaly a z česanců se pak společně učily techniky předení začátečnické i ty pokročilé, protože mé žačky byly každá na jiné úrovni dovedností. Vznikla nová přátelství, to pokládám vždy za přidanou hodnotu k nezaplacení. Když se sejdou ženy se stejnými koníčky a zájmy, nemůže to skončit jinak.

Naladila jsem vás trochu? Chtěli byste také prožít vlněné zážitky v Matyldině stodole, probírat se krásným materiálem a něco nového se naučit? Nebo si prostě jen užívat dovolenou spolu se stejně naladěnými lidmi a koníčkem, který máte rádi? Máte příležitost.

V týdnu od 10. do 14. srpna je připravený Kurz zpracování vlny od počátku k finálnímu výrobku. Naučíte se v něm, jak přistupovat k praní a přípravě česanců z různých typů surové vlny. Budeme pátrat v okolí po dostupných barvících rostlinách a samozřejmě také budeme vlnu barvit. Ukážeme si různé typy předení podle účelu, pro který chceme výslednou přízi použít. A také jakou vlnu pro své účely vybrat, aby nás výsledek později nezklamal. Užijeme si i bláznivého předení s výslednou efektní přízí. A nakonec si zkusíme něco utkat na malém stávku nebo na rámu, to podle vašich ambicí a chuti. A kdo tkát nechce, může plést nebo háčkovat, nebo si troufnete na vícelistý stav?

Podrobnosti o kurzu pošlu na vaši žádost přes mailovou poštu.

A tady je pár fotek z loňského roku ze stejného kurzu.

Přeji krásné léto bez virů, ale zato se spoustou volného času na vaše tvoření.


Jeden komentář: “Pozvánka na letní kurz”

  1. Dobrý den. Přišel mi mail, kde navrhujete termín letního kurzu. Ráda bych získala více informací. Děkuji a přeji příjemný den Zita Vymětalíková

    ne 12. 7. 2020 v 18:47 odesílatel Matyldina stodola napsal:

    > Vladka @matyldinastodola posted: “ Letošní dění kolem virů ovlivnilo nejen > můj osobní život, ale tím pádem také mé možnosti uskutečnit plánované > kurzy. Některé ještě stačily proběhnout, ale většinu jsem musela zrušit. > Karanténa i osobní zodpovědnost měly přednost před tím, co bych ráda a “ >

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading