Říká se Jak na Nový rok, tak po celý rok!


Já na tohle heslo nedám dopustit. Konec roku, období kolem Vánoc nemám moc ráda. A možná chápu i proč. Snažím se mít totiž uklizeno nejen doma, ale i v duši a ve svých záležitostech. A to je dost únavné.

To Nový rok je příslib splněných plánů. Ano, na některé z té spousty, co se mi honí hlavou, nedojde. Ale některé z nich určitě uskutečním. Naučila jsem se své plány nevykřikovat nahlas. Jednak se může najít někdo, kdo po nich skočí dřív a také je dřív uskuteční a mě už potom nebaví pouštět se do stejné věci. A za druhé – některé plány zase mohu klidně z hlavy vypustit nebo přesunout na jindy, aniž bych měla výčitky, že jsem něco nesplnila. Místo dlouhého mudrování raději jdu a kousíček z těch plánů udělám.

Ohledně Nového roku jsem také drobátko pověrčivá. Tak se, v duchu toho hesla, snažím mít doma jakýs takýs pořádek, aby jako bylo uklizeno po celý rok, a hned se pouštím do toho, co bych určitě příští rok dělat chtěla.

Takže na Nový rok se u nás tkalo…

Budoucí, už skoro hotový šátek na nošení miminka

Také trochu pletlo… Jestli tohle vyjde, tak jako vždy budu mít spoustu rozpletených nedokončených projektů.

Ježíšek přinesl nové krátké jehlice, které ladí s těmi starými kruhovými
svetr pletený z přírodou barvené valašky

Háčkovalo se. To bude záclonka do kuchyňského okna.

Česala i spřádala se vlna…

angora zčesaná s merinem, vzorky jsou krásně nadýchané

Bylo potřeba se postarat o angoráčky a střiž z nich byla úžasná, tak mě lákala k zpracování…

Neodolala jsem a nakoupila nádherné zbytky látek, které přímo vybízejí k proměně v koberce. A po chvilkách je k tomu účelu připravuji…

V zimě se přírodně barvit nedá, to ale neznamená, že jsem se barvením nezabývala, alespoň teoreticky, v knihách. Také při pletení tohoto svetru si připomínám, kde jsem utrhla jaké kvítko nebo bobuli, aby vznikla barva…

indigo, jiřinky, líska a aronie

No, a také jsem se zaobírala předáváním svých zkušeností v kurzech. Pomaloučku se mi začíná naplňovat diář, do jara už čas nemám. Ale jaro je stále otevřené, tak neváhejte. V Matyldině stodole se začne barvit a zpracovávat vlna. To je totiž ten nejlepší čas pro uskutečňování mnohých plánů.

Sama se také budu učit nové věci. Tiffany je technika, která mě moc láká. Tenhle nádherný andělíček ke mně připutoval z Domu andělů. Je pro mě velkou motivací a já doufám, že zvládnu alespoň něco malinkatého pro radost. Mimochodem, v plánovaném kurzu s paní Štěpánkou Kašparovou jsou 4 místa volná, tak kdyby měl někdo chuť za námi v sobotu 2.3. přijet do Chlumu u Třeboně, bude vítán.

Tak vám všem spolu s touto andělskou bytostí přeji takový nový rok, jaký si jen budete přát, aby byl. Ať se daří!


2 komentáře: “Říká se Jak na Nový rok, tak po celý rok!”

  1. Vladi, smekám před tvými schopnostmi. Těším se na léto až zase ukážeš něco z tvých krásných děl. Přeji hodně tvořivý rok.

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading