První barvičky z Matyldiny stodoly


Jaro se teprve protahuje a za uchem mu mu raší jen několik kvítků. Tráva vypadá jako jeden den neholená mužská tvář. Řeklo by se, že ještě nebude k nalezení nic, co by mohlo dát trochu barvy. Stačí ale vyjít si po okolí a něco se přece jen najde.

Tak např. starý choroš (přesný název neznám, pro mě jsou tyhle dřevokazné houby všechny choroš). Několik kousků se jen tak zkusmo povařilo a barevný čajíček byl na světě. Barva vlny – jemně béžová. Určitě se bude hodit pro mou příští tapiserii.

Pak se tu po větru všude po okolí válí jmelí. Poslední pokusy před lety mi daly jemně žlutou. Tentokrát se moc nezadařilo. Přestože jsem měla jmelí dostatek, zřejmě vadilo, že nebylo čerstvé, ale suché. Barva skoro žádná. Ale nic nezatracuji. I tato trochu jinak bílá se bude hodit. Zvlášť když je protkaná občasnými hnědými chloupky některého z beránků.

Na této vlnce jsem si trochu pocvičila předení s přeslicí. Beránčí vlna měla hodně dlouhé, více než deseticentimetrové pesíky, které dost připomínají vlákna lnu. Česanec šel dobře upravit tak, aby předení z přeslice v podobě jednoduchého kolíku do ruky, který jsem si vyřezala z větvičky, šlo hladce.

IMG_20180414_171037

A ještě jako návnadek do třetice – barva kůry. Zjara bývá v zahradě spousta práce s prostříháváním ovocných stromů. Pro barvíře je tento odpad to nejlepší pro získání prvních barviček.

S přibývajícím teplem je růst všeho možného rychlejší.

Má barvířská kuchyně je na to připravená.


2 komentáře: “První barvičky z Matyldiny stodoly”

  1. To už ti kvetou stromy? Tady je tráva zelená, spousta kytiček barevných, ale stromy zatím mají jen trochu větší myší ouška(o:

    • Dva tři dny, příroda se nadechla, udělalo to prásk a všechno naráz vykvetlo. Tak teď jen aby nepřišel mráz. Což se může vzhledem k nízkému datu stát tak aspoň třicetkrát. Vypadá to tu jako v květnu.

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading