Dokončovací práce


ručně tkané prostírání

Občas nudné, občas zdlouhavé, občas uklidňující, občas zdržující a odvádějící od vlastního tkaní, občas plné očekávání, jak to všechno dopadne. Šiji pouze ručně, protože podle mého ruční práce si žádá své.

Je toho celý velký štůček. Několik metrů, ani nevím kolik. Prostě jsem nasnovala snovadlo tak, že jsem vyčerpala všechny jeho možnosti. Pomalu odstřihuji díl za dílem, pečlivě špendlím a vyšívám steh za stehem, v místě spojů vzniká drobná ažurka. Líbí se mi to mnohem víc, než kdybych to stejné přefrčela na šicím stroji.

Tentokrát mi nevadí ani křiklavé barvy, pro mě – zvyklou na odstíny z přírody, tak neobvyklé a trochu jedovaté. Po dlouhé zimní šedi představují všechno mé těšení na jaro, první květiny i barevné motýly.

ručně tkané prostírání

Opět mám trochu problém vzdát se každého kousku. Ve všech sadách těchto prostírek je kus ze mne, z mé momentální nálady, odráží se v nich elán i únava. A tak žádná souprava není stejná. I když vznikly na stejné osnově se stejným návodem a ze stejného materiálu, jsou odlišné a originální. Jejich budoucí majitel se může spolehnout na to, že druhé takové prostírky už nikdo jiný mít nebude. Vznikly spletené z náhod a momentálních nálad a taková konstelace už se nebude opakovat. To by mě nebavilo, nejsem stavěná na sériovou výrobu.

Kromě originality mají tyhle kousky další přednosti:

  • I když je to veskrze ruční práce, mohou se prát bez úhony v pračce.
  • Bavlna zaručuje snadnou údržbu, technika tkaní zase pevnost a také to, že při pečlivém pověšení po vyprání se nemusí prostírky žehlit. Stačí je trochu uhladit rukou a slouží dál.
  • Jsou oboustranné. Ušpinila se jedna z nich jako naschvál hned při prvním prostření? Nevadí. Stačí je otočit a je zase čisto.
  • Nemusíte se na ně bát položit horké nádoby, bavlna na rozdíl od plastu vydrží vysoké teploty.
  • Vzor se nesepere, neboť není natištěný, ale vytkaný.
  • Prostírky nejsou pouze na jedno nebo jen několik použití. Měly by vydržet dlouho. Nic vás nebude nutit je vyhodit a jít kupovat nové. A když už je jednou nebudete chtít dál prostírat, poslouží dál dobře jako utěrky nebo hadry na otírání čehokoliv.
  • Jsou utkané z materiálů od českých výrobců. Neabsolvovaly tedy cestu kolem světa, aby se dostaly na evropský stůl. Výběr materiálu je můj příspěvek k alespoň částečné ochraně životního prostředí. (Neberte to, prosím, jako klišé. Opravdu mi na něm záleží.)

Přesvědčila jsem vás? Už brzy budou všechny prostírky v několika barevných variantách k dostání v obchůdku na Fler (nebo rovnou tady). Mohou tak přispět k sváteční atmosféře velikonočních svátků.

IMG_20180309_112054

6 komentářů: “Dokončovací práce”

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading