Vzorování ve dvojité tkanině


Pod pojmem dvojitá tkanina nebo dvojité tkaní (v angličtině double weaving) se skrývá mnoho variant a druhů tkanin. Můžeme na jedné osnově tkát ve dvou vrstvách nezávislých na sobě. Tyto dvě vrstvy mohou být dále různým způsobem propojeny, ať už po straně, po obou stranách, nebo někde jinde v ploše tkaniny. A právě v tomto případě se můžeme pořádně vyřádit a vzorovat si podle své fantazie.

Dvojité tkaní
První vlastní návrh – jak jinak než ovečka Matylda

Jakýkoliv vzor, který lze zakreslit do čtvercové sítě, můžeme také vytkat ve dvojité tkanině. A nepotřebujeme k tomu příliš velké vybavení. Stačí čtyři listy a pomocná tyčka ke zvedání osnovy v určitých místech. Protože náš trh ještě nenabízí originální pomůcky, pomohla jsem si dřevěnou jehlicí na pletení.

Dvojité tkaní
Vánoční motivek inspirovaný severským tkaním

I když to vypadá složitě a zdá se, že budete muset pořád počítat nitě, není tomu tak. Je to sice technika náročná na čas, ale pořád to bude rychlejší, než kdybyste vzor vyšívali třeba křížkovou technikou.

Dvojité tkaní
Oblíbené čtverečky jsou velký pomocník

Navíc jako bonus je kouzelné to, že obrázek je vytkaný po obou stranách současně. Rub je stejně čistý jako líc, pouze jsou převrácené barvy. A tkanina je samozřejmě dvojitá a tím i pevnější.

Dvojité tkaní
A už se to rýsuje

Pak se tedy nabízí mnoho možností využití. Tašky, neceséry nebo pouzdra na všechno možné, potahy na nábytek apod.

Dvojité tkaní
Z jedné strany tak a z té druhé naopak

Jestliže se obrníte trpělivostí a rozhodnete si pohrát s technikou hodně dlouho a vyzkoušet si její hranice, prostě natáhnete hodně dlouhou osnovu a na té samé  pak tvoříte všechno možné. Na spodním obrázku byly tři různé tašky, jeden necesér a prostírka na konferenční stolek.

Dvojité tkaní
Na jedné osnově lze utkat nekonečné množství projektů

Zaujala vás tato technika? Nabízím, že vás provedu jejími taji. V kurzu se naučíte spočítat si osnovu, navést ji do nitěnek, paprsku a natáhnout ji. Na začátku se naučíte porozumět základu tkaní ve dvou vrstvách a pak už si budeme vzorovat. Žádné velké znalosti k tomu nepotřebujete, stačí umět utkat plátno. Podrobnosti o kurzech se dozvíte ZDE.


Jeden komentář: “Vzorování ve dvojité tkanině”

Leave a Reply

Discover more from Matyldina stodola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading